Közlemények

Ponuka na predaj nehnuteľnosti
Obec Malý Horeš ponúka na predaj nehnuteľnosť v katastri obce. Podrobnosti sú zverejnené v menu Oznámenia

купить покрывалоVýberové konanie (pokračovanie ...)
Obec Malý Horeš v zmysle § 4 č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v znení neskorších predpisov a § 5 zákona NR SR č. 552/2003 o výkone a práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov vyhlasuje výberové konanie na obsadenie funkcie riaditeľa Základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským – Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, ul. Szenciho M. č.1 v Malom Horeši.

Prerušenie distribúcie elektriny
Východoslovenská distribučná a.s. oznamuje občanom, že dňa 08. júna 2011 (streda) bude prerušená distribúcia elektriny v obci Malý Horeš v čase od 07.10 hod. do 18.00 hod z dôvodu plánovaných prác na zariadení vysokého napätia. Odberateľom nevzniká podľa zákona nárok na náhradu škody, preto každý občan nech vykoná opatrenia na predchádzanie vzniku škody!

Vôňa agátu - deň otvorených pivníc (ďalej ...)
V Malom Horeši sa dňa 21. mája 2011 uskutoční tradičná akcia - Deň otvorených pivníc. Na stretnutie milovníkov vína a tradičnej kultúry sa tešia usporiadatelia.

Oznámenia o verejnom obstarávaní
Záujemcovia o účasť na verejnom obstarávaní si môžu oznámenia o verejom obstarávaní a výzvy na predkladanie ponúk prečítať v podpoložke menu Povinné zverejňovanie, časť Výzvy.

A falu új honlapja - http://kisgeres.eu
Már megtekinthető a falu új honlapja, amely próbajelleggel üzemel. Az új honlappal kapcsolatos észrevételeiket az ott feltüntetett elérhetőségen tegyék meg.

Tavaszi kirándulás a hegytetőre (tovább ...)
A tavaszi szünetet és a gyönyörű időt kihasználva elindultunk 2011. március 2-án megmászni a kisgéresi hegytetőt. A bátor hegymászók a következők voltak: Takács Niki és Barbi, Sohajda Józsika, Móricz Bence, Hogya Lacika, Béres Dani, Balogh Marián, és a nagyok - Ricsi, Norbi, Ildikó és a nélkülözhetetlen Alvin kutya.

Jótékonysági bál - elmaradt
A Református Nőszövetség jótékonysági bált rendez 2010. február 12-én, 19.00 órai kezdettel a kisgéresi kultúrházban. A belépő ára 6.-EURO, játszik a GONG zenekar. Jegyelővétel Sohajda Mártinál, a bevétel a gyerekek nyári táborozását teszi lehetővé. Mindenkit szeretettel és jó hangulattal vár a rendezőség.

Csemadok évzáró - meghívó
A Csemadok helyi szervezete 2011. február 8-án 18.00 órától tartja az évzáró gyűlését. Minden tagot és érdeklődőt szeretettel várjuk a kisgéresi kultúrházba.

A Vöröskereszt helyi szervezetének évzárója
A Vöröskereszt helyi szervezete megtartotta az évzáró gyűlését 2011. február 2-án. Az elmúlt időszak értékelését és a szervezetre váró feladatokat Móricz Katalin elnöknő ismertette. A gyűlésen köszönetet mondtak a több mint negyvenszeres véradóknak - Dócs Dénesnek és Kohut Jánosnak.

Újborkóstoló - beszámoló
A kisgéresi önkormányzat szervezésében került sor 2011. január 29-én a lassan már hagyományos új borok kóstolójára. A borászok 2-3 fajta saját borral neveztek be a seregszemlére. A jó hangulatról az elején a Kisgéresi Asszonykórus és a Szőlőfürt helyi citerazenekar gondoskodott, utána már a boroké volt a fő szerep. Bár a borászok panaszkodtak a tavalyi termés mennyiségére és minőségére, a borok szépek és finomak voltak. A jó hangulatú rendezvénynek szép visszhangja van még az ismert internetes portálokon is (lásd pld. http://pivnicka.pravda.sk/diskusie/objavte-vinarsku-oblast-maly-hores/8-forum.html). Az újborkóstoló idei rendezvénye is hozzájárult falunk nevének öregbítéséhez.

E-box, az elektromos hulladék gyűjtőhelye
Az önkormányzat épület folyosóján lett elhelyezve az E-box gyűjtőláda, amely az elektromos hulladék gyűjtésére szolgál. A felső rekeszbe lehet elhelyezni a lemerült elemeket, az alsó részben az elektronikai hulladékot. Ezek közé tartoznak a meghibásodott mobiltelefonok, töltők, elektronikai játékok, számítógépek tartozékai,távirányítók. Itt lehet elhelyezni a megjavíthatatlan vasalókat, CD-lejátszókat, hajszárítókat, vízforralókat és hasonló kisméretű elektromos készülékeket. Az E-boxba tilos betenni: égőket (se klasszikus se takarékos), neoncsöveket, pontlámpákat, TV készüléket, monitort, CD és DVD lemezeket. Használjuk ki ezt a lehetőséget, hogy ezzel is hozzájáruljunk környezetünk tisztaságához és óvjuk meg a veszélyes hulladék ártalmaitól a saját és gyermekeink egészségét, jövőjét.

A sportszervezet évzáró ülése
2011. január elején tartotta meg a helyi sportszervezet az évzáró taggyűlést. A helyi focicsapat sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen feljutott az első osztályba és ott is látványos mérkőzésekkel és jó teljesítménnyel vívta ki magának az ellenfelek megbecsülését. Mindenki örül a sikereknek és nagy elszántsággal indulnak neki a tavaszi idénynek. A polgármester is biztosította a szervezetet az önkormányzat támogatásáról, hiszen a jó szereplő focisták vonzzák a közönséget, állandósul a rajongók tábora és épül az elveszni látszó közösségi érzet. Kívánunk további sok sikert a csapatnak!

A szemétszállító vállalat közleménye (tovább ...)
Tisztelt polgárok!
A Fúra szemétszállító vállalat, amely a falunkban a szemétszállítást biztosítja, tájékoztatja lakosainkat a 2011 évben bekövetkező változásokról.

Mikulásváró ünnepség
2010. december 5.-én 18.00-kor érkezik a Mikulás-expressz a kisgéresi kultúrházba. A hátizsákja megint tele lesz ajándékokkal az őt váró gyerekek számára.

V. Egyházmegyei Szavalóverseny
A szavalóverseny 2010. december 5.-én (vasárnap) 14.00-kor kezdődik a kisgéresi kultúrházban.

Önkormányzati választások eredményei (tovább ...)
2010. november 27-én került sor az újabb helyhatósági választásokra. Kisgéresben a választásokon 300 választópolgár vett részt, ami 31,4%-os részvételt eredményezett. A képviselő testületbe kilenc képviselőt kellett megválasztani.

Zsapka Attila újra Kisgéresben
2010. szeptember 26-án 18.00 órakor ismét fellép Zsapka Attila a kisgéresi kultúrház kistermében. A tavalyi sikeres előadói est után az idén is élvezhetjük a szerény előadóművész koncertjét. Szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Nyitott pincék napja - Deň otvorených pivníc (tovább ...)
Az árvíz miatt egy újabb időpontban - 2010. augusztus 29-én került sor a rendezvényre, összekötve a Csemadok Bodrogközi Folklórfesztiváljával.

Élménybeszámoló a Gyökerek Táborról (tovább ...)
Nyáron augusztus 17-től 24-ig részt vehettem a Gyökerek Táborban, és egy felejthetetlen hetet tölthettem Budapesten. Kisgéresből indultunk kilenc barátommal együtt.

Gyökerek Tábor 2010 (tovább ...)
A Gyökerek táborban Budapesten negyven gyerek szünidőzött Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Délvidékről. A Felvidéket Kisgéres tíz fős csapata képviselte.

2010. augusztus 3, biciklitúra a Regéci várhoz (tovább ...)
A nyári tábor kirándulása alkalmával fogant meg a gondolat: ezen a helyen biciklizni volna jó! Elindultunk hát egy keddi reggel a faluból biciklivel a nagygéresi vasútállomásra. Csak négyen voltunk. A többiek nem bíztak a biciklijükben, vagy a saját erejükben, vagy csak a kényelmességük miatt maradtak otthon?

2010. július 26- 30, V. Honismereti és Néprajzi Napközis Tábor Kisgéresben (tovább ...)
Immár ötödik alkalommal rendeztük meg a Honismereti és Néprajzi Napközis Tábort Kisgéresben 2010. július 26 és július 30 között, a helyi alapiskola épületében. Az idő éppen lehűlt, az állandóan szemerkélő eső ismételten beparancsolta a gyerekeket. Maradtak a benti foglalkozások, játékok, éneklés, kártyázás.

2010. július 23, gyalogtúra Sátoraljaújhelyre (tovább ...)
A Községi Könyvtár szervezésében gyalogtúrán vehettünk részt 2010. július 23-án Sátoraljaújhelyen. Először a Magyar Kálváriát jártuk be, majd megmásztuk az 514 méter Nagy-hegyet. A felújított kilátóból egész hazáig láttunk.

A Kisgéresi Falunapok (tovább...)
A Kisgéresi Falunapok idén 2010. július 2, 3, és 4-én kerültek megrendezésre.
Pénteken délután az Egyházi Kórus szereplésével nyitottuk meg azt a kiállítást, ahol a sárospataki Kovács László fafaragó és felesége Kovácsné Géczi Julianna népművelő alkotásait tekinthettük meg. Este Carlo Goldoni: A legyező című darabját láthattuk a Királyhelmeci Színjátszók előadásában.

2010. június 12. - A parlamenti választások kisgéresi statisztikája (tovább ...)
Kisgéresben 524 szavazópolgár élt szavazati jogával. Ez a szavazásra jogosultak 55,67%-a. Szlovákiában a választói részvétel 58,53% volt, Kassa megyében 53,33%.

V. Latorca Menti Tavasz, Gyermek báb- és színjátszó csoportok fesztiválja Királyhelmecen
A királyhelmeci városi művelődési központban két kisgéresi csapat is versenyzett április 28-án. A Kikelet bábszínház \"Az önző óriás\" című darabot adta elő, a Mustármag színjátszócsoporttól pedig \"Az irgalmas szamaritánus\" című előadást láthattuk. Mindkét csapatot Blanár Gabriella lelkésznő készítette fel a versenyre. A szakmai zsűri értékelése alapján a bábcsoport képviselheti majd falunkat az országos versenyen Dunaszerdahelyen. Gratulálunk nemcsak a továbbjutóknak, de a színjátszóknak is, akik nagy felelősségérzettel tanulták, és adták elő játékukat.

Lelkészbeavatás Kisgéresben
Április 18-án ünnepi keretek közt beavatták tisztségébe Blanár Erik kisgéresi lelkipásztort. Az ünnepségen megtelt Kisgéres temploma, a sok kedves vendég között ott volt a Szlovákiai Református Egyház püspöke, Fazekas László, és püspökhelyettese, Géresi Róbert is.
A hittanos gyerekek csoportja, a nőszövetség kórusa és családja köszöntötte az újonnan beavatott lelkipásztort. Köszöntjük mi is, és kívánjuk, hogy Isten áldásával bőséges termést hozzon fáradozása falunkban!

Rétesfesztivál Újszentivánban
2010. április 16-17-18-án a magyarországi Újszentivánban harmadik alkalommal került sor az Újszentiváni Rétesfesztivál és réteskészítő verseny megrendezésére, ahol Kisgéres is képviseltette magát. Az Éles késsel vágó géresi bélest sütők csapatában Helmeczi Katalin, Géresi Katalin, Bacskai Sárika, Géresi Pál és Bacskai Károly öregbítették falunk hírnevét a határokon túl. Köszönjük a helytállásukat!

Borkóstoló Tolcsván
A Semjéni Református Gyülekezet lelkésznőjének szervezésében, és a férje jóvoltából egy borkóstolón vettünk részt a Tokaji Kereskedőház Zrt. Tolcsvai üzemében. A résztvevők a semjéni és kisgéresi református gyülekezet és önkormányzat tagjai voltak. A mintegy 50 résztvevő először megtekintette a borüzem egyes gyártási és raktározási részlegeit, megcsodálva a számítógép által vezérelt technológiát és tartályokat. Utána került sor a pincelátogatásra, melyben többszázméteres bonyolult folyosókon több ezer hordóban érlelődnek a híres tokaji borok. A látogatás végén volt alkalmunk megkóstolni több jellegzetes borkülönlegességet, így például a kései szüretelésű Hárslevelűt, vagy az 5-puttonyos Tokaji Aszút. A finom sajtos pogácsák mellett dalra is fakadtunk. Köszönjük a semjéni barátainknak ezt a kellemes és tanulságos kirándulást és már most örülünk a kisgéresi pincék közötti „visszavágónak“.

Szövetkezeti évzáró
Március 19-én tartotta évzáró gyűlését a kisgéresi Mezőgazdasági Szövetkezet. A gyűlésen főleg a szövetkezet dolgozói voltak jelen, vendégként pedig a perbenyiki iskolából Dubik igazgató urat, falunk állatorvosát, Blanár doktor urat, és Furik Csaba polgármestert üdvözölhették. A szövetkezet elnökének, Balog Zoltánnak a beszámolója alapján ismerkedhetünk meg közelebbről a szövetkezet elmúlt évi munkájával, sikereivel, nehézségeivel.

Újból Március 15
A megszokott forgatókönyvvel, sok apró forradalmárral, meghitten ünnepelte Kisgéres a Március 15.-i eseményeket. A kopjafánál volt a gyülekező, ahol verssel, énekekkel és történelmi visszatekintéssel emlékeztünk a dicső múltra. Azokra, akik meg merték tenni azt, amit meg kellett tenni. Az ünnepség istentisztelettel folytatódott a református templomban és koszorúzással ért véget.

Vöröskereszt alakuló gyűlése
Márciusban községünkben újjáalakult a Vöröskereszt helyi alapszervezete. A szervezet egyelőre 30 tagot számlál. A vezetőség az alábbiak alapján alakult: elnök: Móricz Katalin, alelnök: Kovács Ágnes, pénztáros: Miklós Angéla, véradási referens: Móricz Béla, a fiatalok oktatásáért felelősök: Asszonyi Zsuzsanna és Eszenyi Ágnes, ellenőr: Szomráky Erika. A szervezet fő feladata a segítségnyújtás, az egészséges életmódra való nevelés, a betegségek megelőzésére való odafigyelés. Ennek alapján állítottuk össze tervünket. A helyi óvoda és alapiskola tanítónőinek segítségével előadásra kerül sor a helyes táplálkozásról, a mozgás fontosságáról, és az alapfokú elsősegélynyújtásról. Felnőttek számára előadást szervezünk a körzeti orvosnővel, ahol a legelterjedtebb betegségekkel kapcsolatos kérdésekre kaphatunk választ.

Falusi sportnap
Február utolsó szombatján a királyhelmeci tornateremben rúghatták a labdát a kisgéresi focirajongók, reggeltől délutánig. A 36 résztvevőből két öregfiú csapat, és öt felnőtt és ifjúsági csapat állt össze, akik egymás ellen mérték össze erejüket. Dicséret illeti a rendezőket, akik évről- évre rendszeresen lehetőséget nyújtanak fiatalnak, korosabbnak egyaránt a hasznos időtöltésre, az egészségesebb életmód elsajátítására.

Kártyabajnokságok
Január végén rendezték meg immár sokadik alkalommal a Máriás versenyt, ami néhai Radi János kezdeményezésére indult el falunkban. 6 eurós nevezési díjjal lehetett részt venni a játékban, ami délután két órától az esti órákig tartott. Az első hat helyezett a helyi önkormányzat díjait vehette át. Ezek a következők voltak: I. Kis Tóth István, II. Tóth István (felvég), III. Feterik László (Szolnocska), IV. Pogány Ferenc, V. Ing. Radi László, VI. Helmeczi Zoltán.
Február végén immár harmadik alkalommal mérhette össze tudását a Joly Joker kártyajátékban a torna 23 résztvevője. A díjazottak a következők lettek: I. Németh Zsolt, II. Czető István, III. Szomráky Sándor, IV. Liska Béla, V. ifj. Bacskai Zoltán, VI. Sohajda Tibor.

Új hírek az Általános Iskolából. Keresd a honlapon ...

Csemadok évzáró
A farsang utolsó napján, február 16-án tartotta évzáró gyűlését a helyi Csemadok szervezet. A kultúrműsorban meghallgathattuk a Kisgéresi Asszonykórust, Dócs Melinda, Filep Gabika és Varga Luca szavalatát, Móricz Henike szintetizátoron való játékát, és a citerazenekart. A beszámoló segítségével újra felidéztük a szervezet tevékenysége által szerzett élményeinket. A vitában elhangzott kérések következtében a következő évi tervbe vettük a kisrozvágyi honfoglaláskori tábor megtekintését, megegyeztünk, hogy a szervezet programjairól időben részletes tájékoztatást adunk a falunkban lévő öt hirdető tábla segítségével.

Beiratkozás az iskolába
A Kisgéresi Alapiskola igazgatósága értesíti az iskolaköteles gyerekek szüleit, hogy a beiratkozás a 2010/2011-es tanév első évfolyamába 2010. február 10-én, 13.00-órától lesz. Addig is nyitott napokat tartanak az iskola iránt érdeklődők számára.

Újborkóstoló
Az idén ismét sikerült a helyi önkormányzatnak megrendezni a kisgéresi, valamint a bodrogközi új borok kóstolóját, amelyre községünk kultúrházában került sor 2010. január 30-án, szombaton 16 órától.
Magát a borkóstolót egy harminc perces bevezető program előzte meg. Elsőként a helyi Csemadok Asszonykórusa vidám szüreti- és bordalokat énekelt, hogy még nagyobb kedvet csináljon a jelenlévő borosgazdáknak. Utána községünk polgármestere üdvözölte a megjelenteket. Örömét fejezte ki, hogy akadnak még ezekben a nehéz időkben is kistermelők, akik továbbviszik a szőlészet és borászat nehéz, de szép hagyományát, és ha kell, akkor képesek nem csak szűk baráti körben, de nagyobb közösségben is megmutatni fáradozásaik eredményét.

Megyei választások- 2009. november 14 (tovább ...)
Kisgéresi statisztika
Kisgéresben a választók száma: 946
A leadott szavazatok száma: 455
Ez azt jelenti, hogy falunkban a részvételi arány 48%-os volt, miközben ez az arány országos viszonylatban 22,9% volt.

Citerazenekar
Az alakuló citerazenekar számára gyönyörű citerákat vásárolt a helyi Csemadok szervezet. A hódmezővásárhelyi Szakál László citerakészítő személyesen hozta el a citerákat Kisgéresbe 2009. október 17-én . Kívánunk a citerazenekarnak sok sikeres szereplést.

Tamás Gábor koncert Kisgéresben (tovább ...)
2009. október 10-én Tamás Gábor koncertjét élvezhette Kisgéresben a bodrogközi és Ung vidéki közönség. A rendkívül népszerű könnyűzene- énekes, dalszerző, rádió és televízió zenei szerkesztő immár három évtizede hagyta el szülőföldjét, Erdélyt, és talált magának új hazát északon, Svédországban. Persze Erdélyt nem tudja, de nem is akarja felejteni.

Csarodai köszönet (tovább ...)
2009. október 10-én Csarodán vehette át a kisgéresi önkormányzat képviselő testülete Csaroda település oklevelét, mellyel a Kisgéresből érkezett segítséget szerették volna méltatni, megköszönni. Mint tudjuk, falunkban gyűjtést indítottunk testvértelepülésünk, Csaroda megsegítéséért, a júniusi jégeső okozta károk helyreállításáért.

Református Nőszövetségi Konferencia (tovább ...)
2009. szeptember 13-án a zempléni egyházmegye nőszövetségi tagjait vártuk közösségünkbe közös igehirdetést hallgatni, amelyet Fülöp Angéla, a nőszövetség országos elnöke végzett, közösen Istent dicsőítő énekeket hallgatva, amit a kisgéresi ref. énekkar adott elő, hogy közösen épüljünk a lelki emberben, amihez hozzásegített minket Bodnár Mária előadása „Versről mindenkinek” címmel.

Az óvoda életéből (tovább ...)
Szeptember 2-án megkezdődött az új tanév. Új igazgatónő vette át az irányítást Palágyi Erzsébet személyében. Az idei tanévet 18 gyerekkel kezdtük. Ebből négy gyereket készítünk fel a jövő évi iskola kezdésre.

Biciklitúra III. (tovább ...)
Indulás 2009. szeptember 1-jén reggel nyolckor. Résztvevők: Zsupcsan Eszter, Vaski Amanda, Dócs Patrik, Géresi Nándi, Szabó Róbert, Béres Dani, Paholics Ildikó.

Nyelvtörvény elleni tüntetés Dunaszerdahelyen (tovább ...)
„Csak vissza, vissza! Dél szigetje vár.
Te boldogabb vagy, mint mi, jó madár.
Neked két hazát adott végzeted,
Nekünk csak egy-volt! az is elveszett !”

Kisgéresiek Agyagfalván (tovább ...)
2009. augusztus 19-23 között került sor a romániai Agyagfalván II. Testvértelepülési Találkozóra Kisgéres, Agyagfalva és Újszentiván részvételével.

Biciklitúra II. (tovább ...)
Indulás 2009. augusztus 13-án reggel fél hétkor a nagygéresi vasútállomásra. A résztvevők: Móricz Henrietta, Zsupcsan Eszter, Vaski Amanda, Filep Julcsi, Filep Gabika, Illés Patrik, Illés Roni, Béres Dani, Dócs Dénes, Szabó Róbert, Paholics Ildikó.

Nyári egyházi tábor (tovább ...)
2009. július 27 és 31 között tábort ültünk Kisgéresben, illetve szaladtunk, imádkoztunk, énekeltünk, fociztunk, métáztunk, kézműveskedtünk. Tehát mindent csináltunk, csak nem ültünk. A táborunk lényeges pontja a kincskeresés volt.

Biciklitúra I.
Indulás 2009. július 17-én, reggel 8-kor. Résztvevők: Móricz Henrietta, Dócs Patrik, Géresi Nándi, Géresi Dávid, Béres Dani, Paholics Ildikó.

Falunap 2009 (tovább ...)
Július első hétvégéjén tartotta meg Kisgéres község a már hagyományos falunapokat. A péntek délutáni ünnepélyes megnyitón a Kisgéresi Református Kórus szerepelt, majd az érdeklődők a községháza kistermében megtekinthették Erdélyi Béla kiskövesdi festőművész képkiállítását, és Erdélyi Klaudia grafikai alkotásait. Ezzel egyidőben került sor a községi hivatal emeletén felújított közösségi terem átadására, ami az internetes sarok, a falusi könyvtár és különböző klubtevékenységek kulturált színterének készült.

Felhívás ! (tovább ...)
2009. június 7-én jégeső zúdult Csarodára, testvértelepülésünkre. Fél óra alatt több mint hetven ház sérült meg a viharban. Néhány fényképet a károkról láthat a Csaroda menüpontra kattintva.

Színházlátogatás Kassán
2009. június 10.
A helyi alapiskola növendékei és a leendő elsősök szüleikkel együtt Kassára utaztak, hogy ott megnézzék a Padlás című musicalt, a Kassai Thália színház előadásában.

Ladmóci Kórustalálkozó (tovább ...)
2009. június 7, Ladmóc
Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Ladmóci Kórustalálkozót. Ez a rendezvény Szpisák István lelkipásztor kezdeményezésével kerül megrendezésre minden éven, ahol a Zemplén megyei egyházak református kórusai éneklik el azt a 4-5 éneket, kórusművet, zsoltárfeldolgozást, amelyet egész évben gyakoroltak, esetleg külön erre az alkalomra tartogattak.

Biciklitúra a Tiszához (tovább ...)
2009. június 6.
Pedig az előrejelzések vihart, zivatart, rossz időt jósoltak, mi tízen mégis nekiindultunk, és megúsztuk szárazon!

Európai Parlamenti választások statisztikája Kisgéresben (tovább ...)
2009. június 6.
A 942 választásra jogosult polgárból 206-an voltak szavazni. Ez 21,8 %-os részvételi arány, ami felülmúlja az országosat. Köszönjük minden kisgéresi szavazónak, aki eljött.

Pünkösdhétfő Semjénben (tovább ...)
2009. június 1,
Pünkösdhétfőn közel húszan vettek részt egyházunk tagjai közül a semjéni ünnepi Istentiszteleten, hogy együtt örüljünk ezen a napon a testvérgyülekezetünkkel.

Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedő (tovább ...)
2009. május 16.
Bodrogszerdahely adott otthont a Nemzetközi népzenei találkozó Bodrogköz című rendezvénynek, melynek része volt a Bíborpiros szép rózsa (Örökség) országos népzenei vetélkedő járási fordulója is.

Az akác illata- Nyitott pincék napja Kisgéresben (tovább ...)
2009. május 16.
Ezen a napon tizennégy borosgazda kinyitotta a pincéjét , és összesen 35-féle bort kínálva érzékeltette a borászok aprólékos, gondos munkáját az érdeklődők számára.

Strédl Terézia előadása
2009. május 15.
2009. május 15-én Strédl Terézia pszichológust, a komáromi Selye János Egyetem oktatóját fogadta a helyi alapiskola. A pszichológusnő délelőtt drámapedagógiai foglalkozást tartott a gyerekek számára, délután pedig a szülők hallhattak előadást A nevelés sajátosságai címmel.

Kirándulás a Füzéri várba, gyalogtúra a Nagy Milicre ( tovább ...)
2009. május 9.
A Kisgéresi Községi Könyvtár és Csemadok szervezésében tíz bátor ember elindult, hogy megcsodálja a Füzéri várat, és annak gyönyörű környezetét...

Megválasztották az új főellenőrt
A képviselő testület rendkívüli ülésén lett megválasztva a község új főellenőre, Kiss Olivér. A törvények értelmében a főellenőrt hat évre választja az önkormányzat.

Výberové konanie - Pályázat (ďalej - tovább) ...
Obec Malý Horeš v zastúpení starostom obce v zmysle § 4 zákona č.596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve v znení neskorších predpisov a § 5 zákona NR SR č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov vyhlasuje výberové konanie na obsadenie funkcie riaditeľa Materskej školy v Malom Horeši.

Húsvéti locsolkodó
A 2009-es húsvét is a locsolkodás és hagyományőrzés jegyében zajlott. A hímes tojások szépsége és a legkisebb locsolkodók öröme meghozta mindenkinek a meghitt ünnep békéjét.

Március 15.
A Református Egyház és a Csemadok közösen szervezték meg a szabadságharc 161-ik évfordulójának megünneplését. Az ünnepség a kopjafánál kezdődött versekkel és dalokkal, utána a fáklyás menet átvonult a helyi református templomba. Az ünnepi istentisztelet fő gondolata arra ösztönözte a jelenlevőket, hogy az igazi kincsért érdemes mindentől megválnunk, csak hogy azt megszerezhessük. Így voltak ezzel a szabadságharc harcosai is, akik életüket is feláldozták a szabadságért. Az ünnepséget koszorúzás zárta.

Voľba hlavného kontrolóra (ďalej ...)
Obecné zastupiteľstvo obce Malý Horeš vyhlasuje podľa §18a ods. 2 Zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov konanie voľby hlavného kontrolóra obce Malý Horeš na deň 08.04.2009

Kirándulás a Sátorhegyre
2009. február 25-én négy bátor fiatal elindult meghódítani a sátoraljaújhelyi Sátorhegyet. A vonat elvitte őket Újhelybe, onnan pedig gyaloglás a havas tájon fel a csúcs felé. Hogy milyen volt ? Kérdezzétek meg tőlük ! Itt vannak a fényképen.

Ünnepélyes beiratkozás
2009. február 12-én csütörtökön,13.00 órai kezdettel, ünnepélyes beiratkozás lesz a kisgéresi általános iskolába. Szeretettel hívunk minden iskolaköteles gyereket erre az ünnepségre, ahol szüleikkel és rokonaikkal együtt fedezhetik fel e kies kisiskola bájos rejtelmeit. Kérjük minden érdekeltet, hogy a baráti körében és a rokonságában, a munkahelyén és a közéletben hívja fel a figyelmet erre a fontos eseményre, hiszen az iskolába való beiratkozás meghatározó lépés egy gyermek életében.

Új borok kóstolója
2009. január 31-én került sor az első új borok kóstolójára, amelyen 16 helyi és 12 környékbeli borász vett részt. A borkóstolót ismertető előadások és kultúrműsor előzött meg. A borosgazdák megkóstolták egymás idei termékeit és nótaszóval szórakoztak késő estig. A sikeres akció ötlete és megszervezése Géresi Pál érdeme, köszönet érte.

Zsapka Attila Kisgéresben
2009. január 28-án látogatott el falunkba Zsapka Attila dalénekes, hogy megzenésített versek előadásával hozzon egy kis vidámságot megszürkült hétköznapjainkba. A mintegy 60 fős hallgatóság - köztük sok gyerek - szívesen kapcsolódott be a dalok éneklésébe és hálás tapssal köszönte meg a szép estét.

Csemadok évzáró
2009. január 24-én a kultúrház nagytermében tartotta meg a Csemadok helyi szervezete az évzáró taggyűlését. A tevékenységről és költségekről szóló beszámolók, valamint a rövid kultúrműsor után felszólalt Kopasz József, a Csemadok területi választmányának elnöke és Furik Csaba polgármester is. Mindketten méltatták a helyi szervezet működését és egyetértettek abban, hogy a kultúra ápolása nélkül nincs közösségi lét. A jelenlevők megtekinthették a Sárospatakon már levetített, Kisgérest bemutató videót. Az estet a hagyományos sütemény-tea-forraltbor fogyasztása zárta.

Kártyaparti
2009. január 24-én a kultúrház kistermében eldőlt, ki a legjobb kártyázó Kisgéresben. Ádáz küzdelem után győzött Németh Zsolt. A jól megszervezett délután ezzel nem ért véget, még késő estig folytatódott a zsugázás. Nem csoda, hiszen a nevezési díjból jutott frissítőre is, így mindenki zavartalanul folytathatta a játékot, ameddig kedve tartotta.

Bemutatkozás Sárospatakon (tovább ...)
A Sárospataki Művelődési Ház meghívására, a Magyar Tájak című rendezvény-sorozat keretében, 2009. január 20-án bemutattuk falunkat az érdeklődő közönségnek Sárospatakon.

Nyilvánosság az erőszak ellen
Az önkormányzati épület bejárati ajtajának ablakát 2009. január 16-án az esti-éjjeli órákban betörték. Mit keresett az elkövető abban az időszakban a kultúrháznál és mit akart elintézni ily nagy erővel? Ne engedjük, hogy az erőszak és a kultúrálatlanság uralkodjon el falunk életében! Állítsuk meg az ilyen és hasonló cselekményeket összefogással és nyilvános elítéléssel.

Színházlátogatás Miskolcon
Újra nagyszerű élményben részesültek azok a színházat kedvelő kultúrbarátok, akik 2009. január 15-én vettek részt az Anconai szerelmesek című előadáson a Miskolci Nemzeti Színház kamaratermében. Jókedvre derítette azokat, akik először látták ezt a vígjátékot, de azok is álvezték az előadást, akik már ötödször látták, mert ez a zenés - régi olasz slágerekkel teletűzdelt - darab kifogyhatatlan tára az újabb és újabb poénoknak.

Pókerparti
2009. január 10-én pókerpartit rendezett a helyi ifjúság. Egy igazi pókerasztalon, zsetonokkal és kellő szaktudással folyt a parti. A tizenkét versenyző közül első lett Czető Péter, második Bacskai József, harmadik Czető István.

Kirándulás a Nagyhegyre
2009. január 9-én a szünidőt és a szép napsütést kihasználva felmentünk a géresi hegytetőre. Akik nem féltek a hidegtől és a korai felkeléstől csodálatos élményt kaptak cserébe. Hogy kik? Dócs Dénes, Dócs Patrik, Béres Dani, Miklós Lívia és Miklós Lacika (no és persze Alvin kutya, akin még kutyagolni is lehetett).

Sportévzáró
2009. január 5-én tartotta a helyi sportszervezet évzáróját, ahol értékelték a szervezet elmúlt évi munkáját, beszámoltak tevékenységükről. A jelenlévő polgármester arra buzdította a fiatal sportolókat, hogy ügyeljenek a szabadidejük kulturáltabb és egészségesebb kihasználására, és aktívan vegyék ki részüket az ifjúság életének megszervezésében.

Kovács Péter élménybeszámolója (tovább ...)
2009. január 3-án a községi hivatal kistermében élvezhettük a világjáró Kovács Péter fényképek vetítésével egybekötött élménybeszámolóját. A 2008-as év nagy sporteseményei által bejárhattuk mi is vele együtt a világot.

Szünidei zenés est
Immár második alkalommal került sor a helyi kultúrházban 2008. december 28-án, vasárnap délután 16 órakor a helyi fiatal zenésztehetségek és a Royal’s zenekar évvégi koncertjeként meghirdetett zenés estjére.
A műsor első részében négy fiatal zenész mutatkozott be. Először Móricz Henrietta zongorán három szerzeményt játszott el. Másodikként Asszonyi Eszter furulyán, harmadikként Pandy Ákos zongorán modern zenei számokkal szórakoztatta a közönséget. Utánuk következett Mészáros Szabolcs gitárral, aki már a múlt évben ugyanezen a rendezvényen sikerrel mutatkozott be. A zenés est második részében Ilona és János - vagyis a Royal’s zenekar- két és fél órán keresztül szünet nélkül játszották a slágereket. Voltak, akik csak hallgatták, voltak, akik énekeltek is és volt egy ritmust érző csoport, akik kihasználták a lehetőséget és táncra perdültek. Annak ellenére, hogy a koncertre a helyi újságban is volt meghívó, valamint a hangos híradó is többször értesítette a lakosságot, nem volt teltház. A szép estéért köszönet a fellépő fiatal tehetségeknek, valamint a Royal’s együttes tagjainak.

Máriás verseny
2008. december 27-én a helyi sportszervezet máriás kártyaversenyt rendezett a községi hivatal kistermében. A 18 versenyző délutántól éjfél utánig élvezhette a játék örömét, míg eldőlt, hogy ki a legjobb. Az első Fodor István (az apuka ),a második pedig Kis Tóth István (edző) lett.

Karácsonyi bál
2008. december 25-én most a helyi óvoda rendezte a hagyományos kisgéresi Karácsonyi bált. Mint mindig, most is telt ház volt,és mindenki jól érezte magát. A bevétel az óvoda javát szolgálja.

Egyházi szavalóverseny
2008. december 7-én már harmadik alkalommal került sor arra a szavalóversenyre, ahol istenes versek elszavalásával 52 fellépő gyerek tett tanúbizonyságot Istenhez való kötődéséről, arra sarkallva a hallgatóságot, hogy adventben, a várakozás időszakában, figyelmüket még inkább Istenre irányítsák. Nagyon örülünk, hogy gyülekezetünk gyerekei mindnyájan nagyon szépen szerepeltek.

Játszóház
2008. december 6-án játszóházat tartottunk a kultúrházban. Blanár Gabriella tiszteletes asszony asztalánál üvegfestéssel készültek a szép mécsestartók, Asszonyi Zsuzsika tanító néni asztalánál pedig papírból szőlővesszőből, faágakból varázsoltak karácsonyfa díszeket, adventi koszorúkat. A konyhában Pirigyi Marica tanító néni irányításával sültek az illatos mézeskalács díszek. A gyerekek nagyon ügyesek voltak, a legapróbbak pedig - Géresi Fannika és Szabó Levente - anyukájuk segítségével alkottak.

Mikulásváró ünnepség
2008. december 5-én a helyi CSEMADOK tartotta hagyományos Mikulásváró ünnepségét, ahol a Mikulás bácsi az angyalkák- Filep Julcsi, Filep Gabika és Varga Lilla- segítségével szétosztotta szép ajándékait. A gyerekek versikékkel, énekekkel ajándékozták meg a Mikulás bácsit és a közönséget.

Uniós testvér-települési találkozón Újszentivánban
2008. november 28-30-án háromnapos találkozón vett részt egy busznyi kisgéresi lakos Újszentivánban, ahol az erdélyi Agyagfalva lakóival ismerkedhettünk meg, a böllérnap keretén belül pedig egymás disznótoros specialitásaival. Népdalos-néptáncos esten vehettünk részt, gyerekeink pedig egy vetélkedő keretén belül tanusíthatták, mennyi sok mindent tudnak falunkról és a szűkebb régiónkról. Vittünk magunkkal kisgéresi kézimunkákat, amiket egy kiállításon mindenki megcsodálhatott. Csigalevest főztünk (no nem éticsigából), géresi bélest sütöttünk. Szeged városában is gyönyörködtünk egy délelőtt. Mindenkinek köszönet a jó csapatmunkáért!

Nyugdíjasnap
2008. november 23-án nyugdíjasok napja volt. A 95 nyugdíjas tiszteletére bemutatták műsorukat a helyi óvodások, iskolások és az asszonykórus. Meglepetés volt a hajdani népdalénekesek szereplése, akik felújították a régi népdalcsokrot, és Géresi Jóska szólójával remekeltek a színpadon.Kovács Olga külön énekelt és Nagyidai Sárika szavalt kortársainak. A semjéni cigányzenekar muzsikált, a prímás mindenkinek a fülébe húzta a nótáját.

10 éves a Kisgéresi Asszonykórus
2008. november 15-én ünnepeltük a Kisgéresi Asszonykórus megalakulásának 10. évfordulóját. A hangulatos ünnepségen fellépett az ünnepelten kívül a Nagytárkányi Népdalkör és a Rakottyás tánckör, valamint a Fabotó Citerazenekar Nagykaposról, az Árvalányháj Népdalkör Királyhelmecről, és a helyi Általános Iskola tanulói. Legtávolabbi köszöntők Újszentivánból érkeztek. Vastaps fogadta az erre az alkalomra újra megformálódott hajdani vegyeskórus tagjait. A fellépések után került sor a Kisgéresi Asszonykórus első CD lemezének megkeresztelésére és a köszönő oklevelek átadására. A vidám estet egy kis megvendégelés és táncház zárta.
Az érdeklődők számára a CD megvásárolható a könyvtár nyítvatartási ideje alatt.

Csatrangos
Az Országos Népzenei Fesztivál keretében fellépett 2008. november 9-én a kisgéresi kultúrházban Lakatos Róbert és a RÉV zenekar, valamint a Magyarbődi Hagyományőrző Táncosok. A színvonalas fellépések mindenki számára felüdülést jelentettek, némi nosztalgiát ébresztve a régi idők táncai és zenéi iránt.


Csaronda Parti Népművészeti Fesztivál
Csaroda község szervezte meg 2008. július 19-én a már hagyományos fesztivált. A szépséges környezetben megrendezett ünnepség most is sok színvonalas produkciónak adott helyet. Különleges élmény volt hallgatni a fiatal jazz-zenészeket Erdélyből, vagy látni táncolni a világhírű Szatmár Néptáncegyüttest. Fellépett a Kisgéresi Asszonykórus is, ezzel is erősítve a két testvértelepülés közötti kapcsolatot. Községünk delegációja egy kellemes délutánt töltött Csarodán.

Falunap
Július első hétvégéje lett a falunap ünneplésének új dátuma. A tavalyi sikeres rendezvény-sorozathoz hasonlóan, most is volt művészeti kiállítás és sokak örömére a kassai Thália Színház is megörvendeztetett egy előadással. Szombaton délelőtt folytatódott az ünneplés gulyásfőzéssel, gyermekfoglalkozásokkal, délután lovaglással, sétakocsikázással, pincék látogatásával. Estefelé megtelt a kultúrház nagyterme, hogy mindenki élvezhesse a nagyszabású kultúrműsort, melyben a helyi szereplők mellett felléptek kedves vendégeink is Csarodáról és Újszentivánból. Este állófogadás, tűzvarázs bemutató, tüzijáték és utcabál zárta a fárasztó napot. Vasárnap az istentisztelet a kopjafánál lett megtartva. Könnyes szemmel váltunk el kedves vendégeinktől, de mindenki jól érezte magát ezen a három napon és remélhetőleg sikerül még sok szép, tartalmas és felejthetetlen élményt szervezni a falu közösség számára.

Testvérfaluban látogatóban
Újszentivánban megtartották az I. Újszentiváni Rétesfesztivált, melyre meghívást kapott Kisgéres önkormányzata, éneklőcsoportja és béles-sütő csapata. A szívélyes fogadtatás, kitűnő halászlé és túróscsusza után kipihentük a fárasztó utat, mert másnap kezdődött a Rétessütő Verseny. A versenyen a hagyományos kisgéresi bélest sütötték meg kíváló szakácsnőink, amivel el is nyertük a zsüri tetszését és a különleges rétes kategóriában a második díjat hoztuk el. Bizony sorban álltak a fesztivál vendégei a finom túrós-meggyes bélesért, amelynek már forrón is nagy keletje volt. Délután az éneklőcsoport fellépése örvendeztette meg a a fesztivál résztvevőit, míg este víg táncmulatságba torkolt a rendezvény. Másnap reggel érzékeny búcsút vettünk vendéglátóinktól, megköszönve a törődést és a rengeteg élményt.

Konfirmáció
Isten kegyelméből 2008. május 4-én, vasárnap, konfirmációs Istentiszteleten 10 ifjú - 5 fiú és 5 lány, Isten és az ünnepi gyülekezet előtt tett vallást hitéről és fogadalmat Krisztushoz és a református anyaszentegyházhoz való hűségéről. Ezt megelőzően, áldozócsütörtökön ezek a fiatalok, a gyülekezet presbitériuma és a szüleik előtt már bizonyságát adták annak, hogy a 2 évig tartó káté-oktatáson megismerték református keresztyén hitünk igazságait. A konfirmandusok névsora:Asszonyi Máté, Dócs Melinda, Illés Réka, Kovács Mónika, Kovács Orsolya, Mészáros Szabolcs, Miklós Tamás, Pandy Ákos, Pásztor Norbert, Szabó Tímea. A gyermekek konfirmációjára, családjaik, a gyülekezet életére Isten gazdag áldását kérjük!


Poniklecová lúčka / Kökörcsinrét
A Kisgéres kataszterében található természetvédelmi területen kinyílt a védett kökörcsin. Csodáljuk meg, de ne tépjük le, mert szigorúan védett növényről van szó. Ízelítőt szépségéről a fotogalériában is kaphat.

Húsvéti szokások
A falunkban nagy hagyománya volt a húsvéti locsolkodásnak, verselésnek. Csapatostól jártak a fiúk házról házra, hogy a lányokat, asszonyokat megöntsék hideg- és kölnivízzel. Cserébe hímestojást, megvendégelést kaptak a locsolkodók. Reméljük meg tudjuk őrizni ezeket az értékes hagyományokat, hogy gyerekeink és unokáink is élvezhessék a Húsvét varázslatos titkát.

Falugyűlés
Március 5-én számolt be az önkormányzat a múlt évi tevékenységéről és az ez évi költségvetés keretszámairól. A lakossági gyűlés résztvevői megvitatták a szemétgyűjtés problémáit is. A beszámolókat és a szemétproblémát sok fénykép-kivetítéssel tette szemlélhetővé a falu vezetése. Az illegális szemétlerakatok lehangoló képet nyújtanak a falu közvetlen környékéről.

Megemlékezés az elhurcoltakról
Az 1944. december 3-án elhurcolt kisgéresi polgárok emlékére rendezett ünnepség 2010. december 4-én, szombaton 14.00 órától lesz a ravatalozóban.

PRIPOMIENKY

• E-MAIL KONTAKT

VYHĽADÁVANIE

Terra incognita

Terra incognita

KALENDÁR

Apríl 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
meniny má: Juraj

Počasie na Slovensku:

STARTLAP

  • Startlap
  • Návštevnosť